Skip to content

po qesh mirë për ty?

po qesh mirë për ty?

E qeshura mund të jetë e këndshme për hir të vet – një mënyrë për t’u lidhur me të tjerët apo edhe të sinjalizojë kush i përket një grupi dhe kush jo. Mund të përmirësojë gjithashtu shëndetin.

Shëndeti mendor dhe fizik ndikojnë në njëri -tjetrin. Pra, qëndron të arsyetojë se ndjenjat e këndshme nga të qeshurat mund të përmirësojnë shëndetin e përgjithshëm. Një organ i studimit në zhvillim zbulon se e qeshura mund të përmirësojë shëndetin e përgjithshëm, mirëqenien dhe kënaqësinë e jetës.

Sidoqoftë, ky hulumtim është në fazat e hershme të tij, dhe shumë studime rreth përfitimeve të të qeshurave janë të vogla ose gjejnë vetëm përfitime modeste. Dhe ndërsa nuk ka asnjë provë harmoniqhealth.com që e qeshura mund të kurojë çdo gjendje mjekësore, ajo mund të përmirësojë ndjenjën subjektive të një personi për mirëqenien ose cilësinë e jetës. Për shkak se e qeshura mund të jetë e këndshme dhe ka pak rreziqe, ka kuptim ta përfshini atë në rutinën e një personi.

Vazhdoni të lexoni për të mësuar më shumë rreth disa prej përfitimeve shëndetësore të të qeshurave, përfshirë shëndetin mendor, shëndetin oral, dhe më shumë.

isfarë është e qeshura?

Njerëzit qeshin duke përdorur një kombinim të thithjes, nxjerrjes dhe vokalizimit. Kjo e bën të qeshurën një lloj frymëmarrjeje që përfshin bërjen e tingujve.

Studiuesit kanë përdorur shumë sisteme të ndryshme për klasifikimin e llojeve të të qeshurave. Për shembull, një letër për vitin 2018 ndan të qeshurën në katër lloje:

  • Schadenfreude: Të qeshësh me shpenzimet e dikujt tjetër
  • gudulisjen: Të qeshura të pavullnetshme kur guduliten
  • miqësore-gëzuar: duke qeshur në lojë ose në diçka qesharake
  • Taunting: duke ngacmuar të qeshur

Për më tepër, një letër 2021 ndan të qeshurën në tre lloje:

  • Affiliative: Lloji i të qeshurës që ndërton marrëdhënie ose demonstron gjallëri
  • De-Escalative: e qeshura nervore e krijuar për të shuar tensionin
  • Fuqia: Të qeshësh me dikë tjetër për të shprehur fuqinë

Megjithëse sistemet e klasifikimit ndryshojnë, të gjithë pajtohen që lloje të ndryshme të qeshura kanë tinguj të ndryshëm dhe se jo të gjitha të qeshura janë një shenjë kënaqësie ose gëzimi.

Shkencëtarët mendonin se e qeshura ishte një sjellje unike njerëzore, mbase edhe një nga gjërat që ndan njerëzit nga kafshët jo -njerëzore. Sidoqoftë, hulumtimi tani vërteton se kjo nuk është e vërtetë. Një studim i vitit 2021 zbuloi se e qeshura ndodh në të paktën 65 specie kafshësh jo -njerëzore.

përfitimet shëndetësore

Disa studime sugjerojnë që e qeshura mund të përmirësojë aspekte të caktuara të shëndetit fizik ose mendor.

Mirëqenia subjektive dhe Wellness e Përgjithshme

E qeshura mund të përmirësojë ndjenjën e mirëqenies së një personi ose vlerësimin e tyre për shëndetin e tyre. Një përmbledhje sistematike e vitit 2022 dhe meta-analizë gjetën disa përfitime që kanë shoqata me të qeshura, duke përfshirë një përmirësim të shëndetit mendor. E qeshura gjithashtu përmirësoi simptomat somatike, simptomat fizike që një person i vëren para ankthit të tyre ose shqetësimit emocional ose psikologjik.

Zhvillimi Personal

E qeshura mund të mbështesë njerëzit për të arritur qëllimet e tyre ose për të përmirësuar zhvillimin personal. Në një përmbledhje sistematike të parashikimit të vitit 2020, studiuesit shikuan 240 studime paraprake që përfshinin gjithsej 574.611 pjesëmarrës. Ata zbuluan se e qeshura mund të jetë një mjet i rëndësishëm për vetë-kujdesin që ndihmon zhvillimin personal.

Rishikimi gjithashtu gjeti më shumë të dhëna që mbështesin përfitimet e të qeshurave me humor sesa provat për të qeshura në përgjithësi.

Shëndeti mendor

Shëndeti mendor mund të ndikojë drejtpërdrejt dhe indirekt në shëndetin fizik. Për shembull, një person me depresion mund të pësojë ankesa për shëndetin fizik siç është dhimbja. Ata gjithashtu mund të kenë vështirësi në miratimin e strategjive të shëndetshme të jetesës që përmirësojnë shëndetin e tyre të përgjithshëm.

Disa prova sugjerojnë se e qeshura mund të përmirësojë shëndetin mendor.

Për shembull, në një përmbledhje sistematike të vitit 2018 të yogës së qeshur me bazë në grup që përfshinte gjashtë studime paraprake, studiuesit zbuluan se yoga e qeshur përmirësoi simptomat e depresionit për një afat të shkurtër në dy studime. Autorët e studimit thonë se yoga e qeshur është një ndërhyrje potencialisht e dobishme, por ende nuk ka prova të mjaftueshme për të vërtetuar se funksionon.

Një përmbledhje sistematike dhe meta-analizë e vitit 2019 gjithashtu paralajmëron se nuk ka prova të pamjaftueshme aktuale për të mbështetur terapitë e të qeshurave, por gjeti prova paraprake që e qeshura mund të përmirësojë shëndetin mendor. Analiza gjithashtu gjeti disa prova që e qeshura mund të përmirësojë depresionin, ankthin dhe nivelin e stresit. Për më tepër, studiuesit raportuan se e qeshura e induktuar, e simuluar ishte më e efektshme sesa e qeshura spontane, me humor.

Dhimbja

E qeshura mund të lehtësojë dhimbjen ose të zvogëlojë ndjeshmërinë ndaj dhimbjes. Kjo është veçanërisht e vërtetë tek njerëzit me kushte themelore mjekësore.

Një studim i vitit 2021 i 68 personave që i nënshtrohen hemodializës, një trajtim për të filtruar mbeturinat nga trupi, zbuloi se një ndërhyrje e të qeshurve të terapisë me yoga mund të zvogëlojë perceptimet e tyre për dhimbje menjëherë pas një seance yoga. Yoga e qeshur gjithashtu përmirësoi gjumin. Seancat e yogës ishin 30 minuta, dhe pacientët morën pjesë në 16 seanca.

Një gjykim i kontrolluar i rastit i vitit 2019 i 56 personave me kancer zbuloi se terapia e të qeshurave mund të përmirësonte cilësinë e jetës. 26 pjesëmarrësit që u angazhuan në terapi të qeshur kishin një funksion më të mirë njohës dhe intensitet më të ulët të dhimbjes në krahasim me 30 individët në grupin e kontrollit.

Outlook

Studimi i të qeshurës është një fushë e re në zhvillim. Shumica e studimeve mbi përfitimet e të qeshurës janë të vogla, dhe të dhënat nuk janë gjithmonë të besueshme.

Për këtë arsye, asnjë provë e fortë nuk mbështet përfitimet afatgjata të terapisë së qeshur ose të qeshur. Sidoqoftë, kjo nuk do të thotë që përfitime të tilla nuk ekzistojnë – shkencëtarët thjesht nuk i kanë analizuar ato.

Kjo tha, e qeshura ka shumë pak pengesa dhe mund të sigurojë lehtësim, kënaqësi dhe gëzim për ata që mund të përjetojnë shqetësime emocionale, shqetësime fizike, ose të dy.

Përmbledhje

Jo të gjitha të qeshura janë të lumtura ose të këndshme. Por hulumtimi sugjeron që të qeshurit nga gëzimi mund të përmirësojnë gjendjen shpirtërore dhe shëndetin potencialisht.

isshtë e rëndësishme të theksohet se kjo nuk do të thotë që njerëzit duhet të qeshin dhe se inkurajimi i një personi të qeshë mund të mos përmirësojë shëndetin e tyre. Për më tepër, individët që ndjehen të trishtuar mund të mos ndjehen më mirë kur u thuhet të qeshin sesa të shprehin trishtim.

Inkurajimi i vetëm shprehjes emocionale të gëzueshme është një shembull i pozitivitetit toksik, i cili në të vërtetë mund të minojë shëndetin.

Njerëzit e interesuar për të shijuar përfitimet shëndetësore të të qeshurës duhet të kërkojnë burime të qeshura të gëzueshme, të tilla si libra qesharake ose filma, biseda me të dashurit dhe antikë të këndshëm me kafshë shtëpiake, fëmijë ose miq. Ata gjithashtu duhet të eksperimentojnë me të qeshura për të përcaktuar përfitimet dhe ndihmën e tij për veten e tyre.

  • Shëndeti mendor
  • UL> Lajmet Mjekësore Sot ka udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale .